Vill du prova att spela musik med ögonen? Börja här:

Det första ni ska testa är Clarion Lite.  Det är gratis och funkar på alla datorer och surfplattor med webbläsare samt internetuppkoppling. Clarion Lite spelas med mus/pekskärm, ögonstyrning eller webbkamera med valfri kroppsdel. Prova att spela med näsan till exempel!  


EyePlayMusic är gratis och laddas ner från länken via knappen bredvid/under.

Används med fördel tillsammans med Communicator 5, ladda ner lämplig siduppsättning som finns längre ner på samma sida.  


Eyeharp

Hur laddar jag ned och installerar Eyeharp?

Här är en installationsguide i videoformat:

Klicka på ”Try it 30 days for free” och fyll i namn och mejladress. Det går bra att fortsätta använda programmet gratis efter provperioden, då är funktionerna för att byta ljud/instrument samt övningarna låsta. 

Hur använder jag Eyeharp?

Innan du börjar använda Eyeharp så kan du titta på instruktionsfilmer som finns på Youtube. Klicka på länken till höger/nedanför.

Här är några viktiga inställningar du kan behöva göra:

Viktigt 1: Hitta inställningen för ”Click with mouse” och slå på den, då blir inställningarna i programmet låsta för ögonstyrning. Denna inställning är rätt nödvändig för dig som är nybörjare.

Klicka på pianot i nedre vänstra hörnet på startskärmen och sedan på kugghjulet i nedre högra hörnet. Därefter ser du ”Click with mouse” någonstans i mitten på den skärmen som kommer upp.

Viktigt 2: Användare av I-12/15 och andra äldre enheter: Gaze point eller liknande krävs för att använda Eyeharp på I-12/15 (Installera inte Tobii Core Software! Kontakta oss om det blir problem, inte säkert att supporten på Eyeharp eller TobiiDynavox har koll på just detta). Det finns även en siduppsättning till Communicator 5 som kan underlätta för användare av äldre enheter.

Om du har funderingar kring olika inställningar i Eyeharp så kan du läsa i manualen. Tyvärr är nuvarande manual på engelska och inte riktigt uppdaterad men en ny version och svensk översättning är på gång!

Eyeharp fungerar inte, vad ska jag göra?

Om du får ett felmeddelande när du öppnar Eyeharp behöver du troligen installera visual c++ redistributables. Detta laddas ned från samma sida där du laddar ned Eyeharp.

Om du efter installation inte kan starta Eyeharp på grund av saknade ”dll files” så behöver du installera filerna på knapparna här bredvid/under:

Detta är två olika filer! Du behöver installera båda två och starta om datorn efteråt.

Eyeharps utvecklare och designer Zacharias Vamvakousis svarar också gärna på frågor och går att kontakta genom följande formulär: Contact – EyeHarp

För övriga problem kontakta oss!


Eyeplaychords är ett musikprogram där du spelar ackord. Programmet är gjort för att du ska kunna spela tillsammans med andra. Du kan spela ackorden och en annan musiker kan spela melodin. Du laddar ned gratis på länken via knappen. Där finns också instruktionsfilmer.

För att komma igång att spela gör du dessa inställningar:

 • På rullgardinen till vänster (i mitten) klicka i inställningen ”microsoft GS wavetable synth” det enda alternativet som finns i den rullgardinen
 • Välj ett instrument i rullgardinen nedanför
 • Till höger i fönstret klickar du i rutan ”mouse over trigger”
 • Tryck på file därefter open. I dialogrutan finns filer med färdiga ackordpaneler till olika låtar. Välj en fil och tryck på öppna.
 • Börja spela
 • Vill du stänga inställningarna medan du spelar? Klicka i rutan ”chorepad only view”.

Hittar du inte en lämplig ackordpanel till den låt du vill spela? Då kan du lägga till egna ackord. Tryck på knappen ”add chord” och klicka sedan på de pianotangenter som du vill ska ingå i ackordet. Om du vill lägga till fler ackord så trycker då bara på knappen ”add chord” igen.

För att spela Eyeplaycords med TD control:

För att lägga till ackord och spela på pianotangenterna kan du antingen använda vanligt vänsterklick eller ”upprepa klick” i lägesmenyn. För att ställa in ”upprepa klick” gå till inställningar i TD Control >anpassning>lägesmeny. Där väljs ”upprepa klick”. För att aktivera titta ned på tangentbordet och fäst sedan blicken i knappen som dyker upp längst till höger. En lodrät meny öppnas och här väljs symbolen med två pilar i cirkel. När funktionen startar upprepas vänsterklick med förutbestämt intervall.

För att spela ackorden som du har lagt till behöver du använda ”upprepa klick” med själva vänsterklicket avaktiverat. Aktivera först ”upprepa klick”. Vänsterklicket stänger man sedan av i menyn som dyker upp om man tittar ned i tangentbordet (avaktivera symbolen för vänsterklick).


Fler webb-appar

Gör beats av ord och bokstäver (funkar med skärmtangentbord).

(ej testat av oss än)

(ej testat av oss än)

(ej testat av oss än)

(Flera aktiviteter. Vissa kräver musklick, vissa klicka-och-dra.)


Har du en TD Pilot eller Hiru/Oskol eller annan ögonstyrning till iPad? Prova de här apparna!

I inställningarna för Assitive touch/hjälpmedelsgenvägen: se till att ”tryck och dra” är lätt att aktivera samt att ”Avaktivera återgång” är PÅ.


Program vi ännu inte testat

(endast tillgänglig för Open Orchestra)


Instrument som ingår i annan mjukvara

 • Communicator 5-paneler (leksaksinstrument, för lång svarstid)
 • Look to Learn (leksaksinstrument, för lång svarstid)
 • Boardmaker (troligen leksaksinstrument, för lång svarstid)
 • Grid 3: Soundbox and Musical Instruments Gridsets (inte testat än)
 • Eye FX DJ Music controller (inte testat än)

Tillverkare av ögonstyrning